Nem, nem olyan ördöngős dolog szappant otthon
készíteni. Egy kis körültekintés, meg persze nyugalom, és az elhatározás kell
hozzá.
Én magam az inerneten kerestem recepteket, leírásokat, videókat, aztán megcsináltam az első szappant, egy olivás szappant. Nekem nem nagyon jött be, mert kemény volt, és nem nagyon habzott.
Elkezdtem hát kísérletezgetni a receptekkel, és azóta is saját receptekkel dolgozom.
Én magam az inerneten kerestem recepteket, leírásokat, videókat, aztán megcsináltam az első szappant, egy olivás szappant. Nekem nem nagyon jött be, mert kemény volt, és nem nagyon habzott.
Elkezdtem hát kísérletezgetni a receptekkel, és azóta is saját receptekkel dolgozom.
Ehhez nagyszerű receptkészítő programokat lehet
találni, ami ahhoz kell, hogy ne nagyon kelljen számolgatni, mivel adott
mennyiségű zsiradékhoz (ez alatt mindenféle olajat és zsírt értek) adott
mennyiségű lúgot kell adni, mert minden zsiradéknak más-más az elszappanosítási
száma (ez az a mennyiség, amennyi lúg kell ahhoz, hogy a zsírból, a folyadékból
és a lúgból végül szappan legyen). Például ez: szappankalkulátor .
Legalább kétféle módon lehet szappant készíteni:
hideg eljárással, vagy meleg eljárással. Én az előbbit jobban szeretem, és most
arról fogok a továbbiakban írni. Sokak úgy gondolják, hogy a szappant
főzzük. Nem, ma már nem főzzük, ennél egyszerűbben lehet készíteni. De
haladjunk sorjában!
kesztyű, szemüveg |
A biztonsági szabályokhoz hozzátartozik, hogy se
rokon, se barát, se ismerős, se kutya, se macska ne legyen a közelben, aki
útban lehetne, mert őket is érheti baleset, tehát jobb, ha nem téblábolnak
körülötted. Persze, ha a segítőd is tudja ezeket a szabályokat, akkor
beszéljetek meg, ki mit csinál, osszátok be a feladatokat a szappankészítés során.
A lúg keveréshez kell valami edény, egy műanyag
flakon (PET palack, vagy hasonló nem jó, túl vékony, üveg sem jó, mert
elpattanhat, a fém ugyancsak nem jó). Ha nem találsz otthon semmi
használhatót, keress valami ilyesmit:
lúgoldó edény |
Ugyancsak jó, ha van külön edényed a zsírok
folyékony állapotúvá változtatásához. Én egy, a főzéshez nem jól használható,
rozsdamentes acél lábas mellett döntöttem. Ebben kimérem a szükséges mennyiségű
szilárd zsírokat, megolvasztom, majd hozzámérem a folyékony zsírokat is. A
mérés pontossága fontos, így aztán szerezz be egy digitális konyhai mérleget,
ha még nincs. Innentől kétféle továbbhaladás lehetséges: vagy az edényben
kevered majd össze a lúgos oldatot a folyékony, és kb. langyos zsírokkal, vagy
egy másik edénybe öntöd át a zsiradékokat, és ahhoz öntöd hozzá a lúgot. Nekem
úgy egyszerűbb, hogy vettem egy két literes műanyag kancsót, csőrrel (könnyebb
a kiöntés),
"a" kancsó...:) |
abban keverem össze a masszát.
Mindent készíts elő, amire szükséged lesz, hogy
ne kelljen kapkodnod. Tedd kezed ügyébe a zsírokat, a mérleget, az edényeket
(egyet a lúg keveréséhez, egyet a zsíroknak, egyet a folyadéknak, amiben majd a
lúgot feloldod), színezéket, illatot, formát. Azt is előre találd ki, hova
fogod a formába öntött szappant tenni, aminek legalább egy napig ott is kell
maradnia, és lehet, hogy be is kell takarni, hogy lassan hűljön ki. Ha mindent
előkészítettél, jöhet a munka java. Ja! Legyen kéznél papírtörlő, én abból
sokat használok az öntés során.
A receptet pontosan tartsad be. Ne nagyon térj el
tőle, mert meglepi érhet, elrontott szappan formájában.
Vedd fel a kesztyűt és a szemüveget.
Mérd ki a szilárd zsírokat. Aztán ezt olvaszd
fel. Közben vagy kiméred a folyékony zsírokat, vagy majd a folyóssá vált
szilárdhoz méred azokat hozzá. Persze, ehhez kell egy olyan mérleg, amit az
adott zsírféleség lemérése után le tudsz nullázni/tárazni, mert így egyszerűbb
dolgozni. Vagy matekozol folyamatosan, csak akkor ezt nagyon pontosan tedd!
Ezt követően mérd ki a folyadékot (desztillált
víz, esetleg csapvíz, sör, kecsketej, gyógytea, stb...), majd a
nátrium-hidroxidot. Ezt ne szórogasd, rázogasd ki az edényből, hanem egy
kanállal adagold a mérlegen lévő edénybe. Mindenképpen pontosan mérj! Ha
tizedestörtre jön ki a recept szerint a mennyiség, kerekíts a kerekítés
szabályainak megfelelően.
zsírok, lúg, folyadék (sör) |
Ezt követően a lúgra öntsd rá a folyadékot, majd
zárd le az edényt, és rázd össze. Közben vagy engeded rá a hideg vizet, vagy
beleállítod a hideg vízbe. Ez azért kell, mert pillanatok alatt 80 fokra
melegszik fel a lúgos oldat, és a hűtés kell, hogy gyorsabban érje el a kívánt
hőfokot. (Vigyázz, balesetveszélyes a forró lúg, óvatosan érj az edényhez!) Én
szeretem megmérni a biztonság kedvéért, így ha lehűlt kb. 45 fokra, meg a
zsírok is kb. ugyanennyik, akkor jöhet az a rész, hogy a lúgos oldatot ráöntöd
a folyékony zsírokra.
Jöhet a botmixer. Ne a maximum fordulatot
válaszd, ha van rajta ilyen gomb. Készülj arra, hogy fröcsölhet a cucc. Azt
mondják, szalagot kell húznia, akkor jó. Nos, én nem szoktam ezt megvárni. Kb.
egy percig, vagy addig sem, keverem, beleteszem az illatot, a színezéket,
agyagport, mézet, vagy bármi mást, amit gondoltam, és a receptbe beleírtam,
keverek még egy egyet rajta. Vagy kettőt...:) és kész.
dolgozik a botmixer |
Mehet a formába. Ha szilikon formát használsz,
nincs különösebb tennivaló. Gyakran használok tejesdobozt, azzal sincs
különösebb tennivaló. Ha viszont valamilyen műanyag dobozt néztél ki, akkor azt
előzőleg, a felkészülés során, be kell kenned szilikonnal vagy vazelinnel,
különben nem jön ki a szappan belőle. Vagy csak késsel és kanállal, de úgy sok
mindenre nem fogod tudni használni. :)
Nyáron, melegben, a tömbformát nem nagyon kell
takargatni, max. egy kicsikét, különben túlmelegedhet, és szétfolyik, nem lesz
mit fölszelni. Télen viszont be kell takarni a formába öntött anyagot, mint a
befőttet, eltevéskor, hogy a kémiai folyamatok jól alakulhassanak. A kisebb
formákat nyáron is célszerű vékony, használaton kívüli lepedővel, pléddel,
letakarni. (Azt előre találd ki, hova teszed a szappant a formával, mert egy
napig ott kell hagyni pihizni.)
Van, aki két nap után, más egy nap után, kiveszi
a szappant a formából. Én egy napot szoktam várni. A tömb formát kb. ujjnyi
vastagra szelem fel, így a literes tejes dobozból 10 szelet szappan jön ki. A
szappanszeleteket egy tálcára teszem, és pár napig hagyom szikkadni, néha
megforgatva őket.
a kész mű |
Olyan egy hét múlva egy nyitott papírdobozba
rakom a friss készletet, és felírom, milyen fajta szappan van benne, és mikor
készült. Használni már lehetne a készítéstől számított 2 hét után is, de akkor
még nagyon lágy, és gyorsabban kopik. Négy hét után vesszük általában elő, hogy
kipróbáljuk, milyen lett.
szeletelés (kesztyűben kellene...) |
Akkor egy saját recept:
- kókuszzsír - 200 g
- pálmazsír - 200 g
- naraforgóolaj - 200 g
- szőlőmagolaj - 100 g
- deszt. víz - 252 g
- nátronlúg (NaOH) - 98,5 g
- 3 ml menta illóolaj (gyógyszertárban is kapható; a 3 ml kb. 90 csepp)
- kb. 1-2 kávéskanál színezőanyag, jelen esetben őrölt paprika, csípős (ha többet teszel, vörösebb, pirosabb lesz)
- pálmazsír - 200 g
- naraforgóolaj - 200 g
- szőlőmagolaj - 100 g
- deszt. víz - 252 g
- nátronlúg (NaOH) - 98,5 g
- 3 ml menta illóolaj (gyógyszertárban is kapható; a 3 ml kb. 90 csepp)
- kb. 1-2 kávéskanál színezőanyag, jelen esetben őrölt paprika, csípős (ha többet teszel, vörösebb, pirosabb lesz)
A zsírokat összekeverjük, a lúgot a vízben
feloldjuk (ahogy feljebb írtam). Ezt követően a lúgos oldatot a zsírokhoz
öntjük, majd a bormixerrel összekeverjük (sok helyen olvasható a
"szalagosodásig" utasítás, én nem várom ezt meg; max. 1 perc kutyulás,
és kész). Ha illatot szeretnél bele tenni, most lehet. Ugyancsak most tedd bele
a paprikát is, majd mixeld meg a botmixerrel. Ha megvagy, mehet az előkészített
formába, a dunsztolással a már leírtak szerint járj el.
Tovább tartott leírni, mint elkészíteni...:)
További tippek itt:szappankészítés
szappankészítés 2
...és a google a barátod! :)
Jó munkát kívánok!
...olvasható a linken is:
Szappankészítési tippek
Nincsenek megjegyzések:
Új megjegyzések írására nincs lehetőség.